tiistai 14. huhtikuuta 2015

Matka Villagio Baronaan ja organisaatio-oppimisen konferenssiin

14.4.2015 Virpi Lund ja Soile Juujärvi
Italiassa katolinen kirkko organisoi usein vapaaehtoistoimintaa ja on lähellä asukasta. Paikallisen kirkon toimijat tuntevat alueensa historian vuosisatojen takaa ja heillä on asiantuntemus ihmisten elämäntilanteista. Kirkon aloitteesta käynnistyi Milanossa vanhalle teollisuusalueelle mittava rakennusprojekti, jossa luotiin 82 vuokra-asuntoa, palveluja ja kuntoutumismahdollisuuksia vaikeissa tilanteissa oleville ihmisille, kuten vanhuksille, mielenterveyskuntoutujille ja aids-potilaille. Tavoitteena oli mahdollistaa heille muiden kaupunkilaisten kanssa tasavertaiset elämisen mahdollisuudet tavallisessa kaupunkiympäristössä. Hanke rahoitettiin kokonaan yksityisellä rahoituksella ja sen suunnitteluun ja toteutukseen osallistui säätiöitä, yliopistoja ja aktiivisia kansalaisia. Rakennushankkeen toteuttaminen vaati pitkäjänteistä vaikuttamista, muun muassa muutoksen Lombardian maakunnan lainsäädäntöön. Villagio Barona on esimerkki kolmannen sektorin innovatiivisesta palvelutuotannosta, joka on tullut tunnetuksi ympäri maailmaa. 


















VVV-hankkeen väki tutustui Villagio Baronan kortteliin, joka on nimensä mukaisesti Baronan kaupunginosassa sijaitseva pieni kylä. Alueella asutaan ja viihdytään! Villagio Barona löytyi sattumalta, kun vain putkahdettiin tuntemattomasta portista sisään. Portilta aukeaa näkymä moneen rakennukseen, mutta ennen kaikkea suureen nurmikenttään. Aluetta halkoo muutama risteilevä puistokävelytie, joiden varrella on puistonpenkkejä, leikkiviä lapsia sekä siestaa viettäviä kansalaisia kaikessa rauhassa. Alueella on myös urheiluhalli, leikkikenttä, lastentarha ja toimintakeskus, jonka seinää koristaa iso seinämaalaus aiheena Viimeinen ehtoollinen Da Vincin kuuluisaa taideteosta mukaillen. Asunnot sijaitsevat kahdessa kerrostalossa, joita yhdistää luhtikäytävä. Toisen talon alakerrassa on asukkaiden ylläpitämä viihtyisä kahvila, joka toimii italialaiseen tapaan kohtaamispaikkana, jossa vaihdetaan päivän kuulumiset. Isohkoa kirjakauppaa alueella pitää alueen asukas. Korttelista löytyy myös yhteinen asukastila, yrityshautomo, käsityökauppoja, pyöräkorjaamo, majoituspalvelu ja koirapuisto. Eläimiä näkyikin olevan, alue suosi myös polkupyöräilyä ja pallopelejä. Autoja alueella ei ole, alue suljetaan portilla yöksi ja kaikki on rakennettu energiaystävällisesti. Kirkko on aivan vieressä. Turvallista! Asukkaita voi pitää onnekkaina myös siksi, että edullisen vuokra-asunnon saaminen Italiassa on kiven takana sosiaalisen asuntotuotannon vähyyden vuoksi. 

Italian kirkko huolehtii vapaaehtoistyön ohella myös kansan sivistyksestä. Luostarin yhteyteen aikoinaan perustettu Universita Cattolica del Sacro Cuore on perinteikäs yliopisto ja konferenssipaikka ja isännöi tällä kertaa kansainvälistä organisaatio-oppimisen konferenssia http://www.olkc2015.com/. Ohjelmaa riitti kolmelle päivälle: luentoja, esityksiä ja verkostoitumista. Hankkeellamme oli kaksi esitystä, jotka liittyivät verkostoyhteistyöhön ja asukkaiden toimijuuteen. Poikkesimme esitysten valtavirrasta, koska tutkimuksemme kohteena on julkisen ja yksityisen raja-alueella tapahtuva toiminta, jossa kansalaiset yrittävät edistää asioitaan suhteisiin perustuen ja verkostoitumalla toisten kanssa, usein ilman organisaatioiden tukea. Kovasti kyllä jännitti, koska esitykset toteutuivat vasta viimeisen konferenssipäivän loppupuolella, mutta niistä selvittiin! 

Vasemmalla Universita Cattolica del Sacro Cuore

Nyt Espoon keskuksen asioista tietää moni, koska osallistujia oli noin 200 useasta maanosasta ja maasta. Mukavaa oli kuulla usein kysymys, voivatko mitkään asiat olla Suomessa huonosti? Onko meillä tarvetta muka lähiökehittämiseen? Onko Suomessa huono-osaisia ihmisiä? Niinpä!

Suomi-kuva on hyvä! Ja Italia on lämmin ja kaunis!

Ei kommentteja: