torstai 17. syyskuuta 2015

Nopean toiminnan joukot tuunaamaan asukastaloa


17.9.2015 Soile Juujärvi
Innostunut joukko toimijoita ja asukkaita kokoontui tuunaamaan Espoon keskuksen asukastalon toimintaa valtuustotalon kahvioon 16.9. Asukastalo perustetaan Samarian korttelissa sijaitsevaan viihtyisään punaiseen taloon sen vapauduttua käyttöön runsaan vuoden kuluttua.

Pohjana suunnittelulle olivat Välittävät Valittavat Verkostot -hankkeen tulokset siitä, millaista asukastaloa asukkaat ja toimijat toivovat alueelle. Kynnyksetöntä taloa, jossa on monta ovea. Toimivaa keittiötä, joka tuo ihmisiä yhteen ruuan äärelle. Olohuonetta seurusteluun ja asukkaiden organisoitumisen keskukseksi. Monipuolista kerhotoimintaa ja oppimisen mahdollisuuksia. Asukastalon tulisi olla alueen sydän ja tatti, joka yhdistää alueen lukuisat rihmastot. 

 
Paneelikeskustelussa pohdittiin miten seuraavaksi tulisi edetä asukastalon suunnittelussa. Todettiin, että asukastalo on jo olemassa ilman seiniä. Seuraava askel on koota nopean toiminnan joukot! Ne lähtevät suunnittelemaan ja toteuttamaan asukastalon ydintoimintoja, jotka siirtyvät asukastaloon sen auetessa. Osallistujat saivat ilmoittautua nopean toiminnan joukkoihin ja myös ilmoittaa muita sopivia asukkaita tai toimijoita. Nopean toiminnat joukot kutsutaan koko lähiaikoina.

Keskustelussa korostettiin asukkaiden omaehtoisen toiminnan tukemista. Asukkaat voivat esimerkiksi käynnistää haluamaansa kerhotoimintaa ja järjestää tapahtumia. Asukastalo tarvitsee myös osaavat työntekijät, jotka ohjaavat asukkaita käyttämään myös muita matalan kynnyksen tiloja. Asukastalo on verkostoitumisen ja tiedottamisen keskus. Keskustelussa pohdittiin myös ratkaisua yhdistysten säilytystilan puutteeseen ja kaupungin roolia asukastalon ylläpitäjänä.

Espoon keskukseen on syntymässä alueen näköinen asukastalo mittavan yhteissuunnittelun tuloksena. Työpajan osallistujilla oli paljon hyödyllistä tietoa alueen olosuhteista ja innostunut ilmapiiri oli käsin kosketeltava. Asukastalon tuunaaminen jatkuu 3.12. kello 16.30 -19.00 kaikille avoimessa työpajassa Valtuustotalon kahviossa.

Ei kommentteja: