perjantai 12. kesäkuuta 2015

Yhteisöpajoissa syntyi uutta pöhinää

12.6.2015 Soile Juujärvi
Espoon keskukseen on syntynyt uutta pöhinää. Entressen kauppakeskuksessa pyöri huhtikuussa kahden viikon ajan työpaja Tuunaamo, jossa asukkailla oli mahdollisuus antaa ideoita ja ehdotuksia tulevan Samarian asukastalon suunnitteluun. Espoontorin edustalla järjestettiin kävelyfudisturnaus. Tavallisesti parkkialueena toimivaa toritilaa halutaan kehittää tapahtumatoriksi. Ravintolapäivänä järjestettiin monikulttuurinen ruokajuhla kohtaamispaikka Trapesassa järjestöjen ja kaupungin yhteistyönä. Espoon keskuksen projektin alaisuuteen on perustettu poikkihallinnollinen Osallistuva Espoon keskus –työryhmä, joka järjestää osallistuvan budjetoinnin kokeiluja alueella.

Nämä tapahtumat saivat alkunsa Välittävät Valittavat Verkostot-hankkeen viidessä Yhteisöpajassa kevään aikana. Yhteisöpaja on uudenlainen aluekehittämisen malli, jossa lähtökohtana on yhteisesti tunnistetut kehittämistarpeet. Näitä Espoon keskuksessa on erityisesti kehittämistyön koordinointi, asukkaiden yhteiset tilat sekä monikulttuurisuuden edistäminen.



 
















Alueen asukkaat, järjestöt, kauppakeskukset ja kaupungin kehittäjät tutustuivat paremmin toisiinsa ja lähtivät rohkeasti kokeilemaan uudenlaisia toimintatapoja ja yhteistyön muotoja. Innokas puheensorina täytti valtuustotalon kahvion, kun osallistujat ideoivat ja suunnittelivat uudenlaista kokeilevaa toimintaa alueellisen yhteistyön edistämiseksi. Yhteisöpajoihin osallistui yhteensä noin 50 toimijaa ja asukasta. Pajojen vetäjänä toimi Minna Hägg tmi Miggasta. 

Yhteisöpajoissa syntyi uusia kumppanuuksia , kun päästiin kokoontumaan yhteisen pöydän ääreen. Osallistujat esittivät runsaasti kehittämisideoita ja jakoivat toisilleen tietoa. Parasta oli, kun suunnitelmat vietiin käytännön kokeiluihin. Yhteistyö edellytti tavanomaisten toimintamallien ja roolien ylittämistä ja tarjosi uudenlaisia näkökulmia ja kokemuksia.

Yhdessä todettiin, että innostuneet asukkaat, aktiiviset toimijat ja monikulttuurisuus ovat alueen voimavaroja. Tulevaisuuden visiona on Espoon keskus, jonne kaikki haluavat tulla asumaan, tekemään töitä ja opiskelemaan. Tästä on hyvä jatkaa.

Ei kommentteja: