torstai 7. toukokuuta 2015

Kevään villivihanneksia lautasella - Tuomarilan martat opastavat villiyrttien käyttöä Ravintolapäivänä 16.5.

7.5.2015 Mirja Railo 

Ravintolapäivän Ruokajuhla lauantaina 16.5. klo 12 - 15
Kotikyläntien ja Kirkkojärven koulun viereinen kenttä, Espoon keskus
Tervetuloa!

Kevät on kasvun aikaa ja innostaa luonnossa liikkumaan. Luonto tarjoaa paitsi silmän iloa myös syötäväksi monenlaista. Keruuretki on mitä mainiointa hyötyliikuntaa. Poimittaviksi kelpaavien kasvien maku ja ravintopitoisuus ovat usein paremmat kuin viljeltyjen kasvien.  

Muutama perusasia on hyvä muistaa villiyrttien keräämisessä:

· Opettele tuntemaan syötäväksi kerättävät kasvit 

· Kerää vain nuoria, hyväkuntoisia kasveja
· Kuiva sää on paras keruusää
· Kerää kasveja vain sen verran kuin tarvitset
· Kerää vain puhtailta alueilta

Kasvien keruu perustuu jokamiehen oikeuksiin. Luonnossa liikkuja voi kerätä vapaasti ruohovartisia kasveja myös yksityisessä omistuksessa olevilta mailta, ei kuitenkaan pihapiiristä. Apuvälineitä, kuten sirppiä ei saa käyttää. Yrttejä ei saa kerätä luonnonsuojelualueilta. Rauhoitetut ja paikallisesti harvinaiset kasvit pitää jättää rauhaan.

Marttojen kuuden kasvin luettelo kevään monipuolisista villiyrteistä:

1. voikukka
2. nokkonen
3. vuohenputki
4. kuusenkerkkä
5. ketunleipä
6. maitohorsma

Useimmista kasveista voi käyttää lähes kaikki kasvinosat. Kasvikohtaisia keruu- ja käyttöohjeita on runsaasti netissä, hyvä esimerkki on Suomen Luonto. Martat järjestävät myös sekä keruu- että ruuanvalmistuskursseja aiheesta.

Villivihannekset ovat kevään ravintolapäivän teema martoilla. Oma yhdistyksemme Tuomarilan Martat osallistuu eri järjestöjen yhteistyönä junailemaan tapahtumaan leipomalla vuohenputkipiirakkaa. Tietysti martat huolehtivat myös kahvinkeitosta.

Yhtenä mainitun tapahtuman tavoitteena on alueen maahanmuuttajien ja kantaväestön kohtaaminen. Paikaksi onkin valittu ulkokenttä kansainväl
isen kohtaamispaikka Trapesan lähellä. Maahanmuuttajat valmistavat omien kotimaidensa ruokia. Me martat opastamme villiyrttien käyttöä ja samalla kaikki saavat maistella vähän eri tavoin valmistettuja syötäviä. 

Ei kommentteja: